Børnevaccinationer – gode råd

Det danske vaccinationsprogram han ses her: Det danske børnevaccinationsprogram (ssi.dk)

Forbered dit barn på vaccination

Der en flere ting, man som forældre kan gøre, for at gøre smerten ved vaccination mindre og dermed gøre oplevelsen hos lægen/sygeplejersken bedre. Derved kan man forsøge at minimere risikoen for, at børnene bliver bange for nåle og/eller bliver bange for at skulle til lægen.

To slags smerter

De smerter man oplever, når man skal vaccineres, kan deles op i to slags smerter:

  1. Den smerte man føler, når nålen går gennem huden
  2. Den smerte man føler, når vaccinen sprøjtes ind i musklen

Informer dit barn

Det er vigtigt altid at informere barnet om, hvad der skal ske hos lægen. Små børn informerer man i den udstrækning, det kan lade sig gøre. Lyv aldrig for dit barn. Hvis man lyver for sit barn, mister det tilliden til voksne.

Brug afledning

Afledning er en god måde at reducere oplevelsen af smerte ved vaccination. Afledning vil sige, at man hjælper sit barn med at tænke på noget andet, imens det vaccineres. Undertiden kan afledningen være så effektiv, at barnet stort set ikke oplever "stikket". Forsøg sammen med barnet at finde noget, der er spændende at foretage sig. Det kan f.eks. være at blæse sæbebobler, få læst en historie højt eller spille et spil. Det vigtigste er, at barnet synes, at det I foretager jer er så sjovt, at det "glemmer", hvad lægen/sygeplejersken foretager sig,

Til spæd-/småbørn

Sukker virker smertestillende i det første leveår. Det er derfor en god ide at amme dit barn mens det vaccineres. Hvis barnet får flaske kan det også hjælpe, at de får flaske under vaccinationen.

Forbered huden

Du kan gøre noget for at forberede huden, så det ikke gør så ondt når nålen stikkes gennem huden:

I kan benytte EMLA plaster. Plasteret kan købes på apoteket. Det påsættes mindst en time inden vaccinationen. Som hoveregel vaccineres børn i øvre yderside af låret frem til de er 15 måneder. Ved 3., 5. og 12 måneders vaccineres de i begge lår. Vacciner efter 15 måneders alderen gives i øvre 1/3 af overarmen